Невреме со поројни врнежи и грмежи го зафати Кичевскиот регион и преминот Стража!

Попладнево Кичевскиот регион кон планинскиот превој Страша беше зафатен од влажна и нестабилна воздушна маса од северозапад која услови поројни врнежи од дожд, електрични празнења, засилување на ветерот а во ваква ситуација има и локална појава на ситен град.

Погледнете го следното видео кое е направено токму на излезот од Кичево према планинскиот превој Стража:

Инаку за денешното попладне од наша страна беше најавено локално невреме во западните предели на државава.

За нови и детални информации следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

Нова серија на СИЛНИ земјотреси во Македонија

Вечерва југозападна Македонија повторно ја стресија серија на силни земјотреси. Првиот земјотрес се случи во 21:31 часот и истиот беше со интанзитет од 4.1 степен според Рихтер, по него следуваше еден послаб потрес со интензитет од 2.5 степени според Рихтер. Нов силен земјотрес од 4 степени според рихтер се случи исто така вечерв аво 22:52 часот.

Послаби потреси во овој дел на државата континуирано има.

Нови земјотреси во југозападна Македонија!

Вчера, во текот на изминатата ноќ како и изутринава серијата земјотреси продолжи во југозападна Македонија кои се со епицентар во Охридскиот регион. Вчера најсилниот земјотрес беше со интензитет од 4 степени според Рихтер а изутринава уште еден посилен земјотрес се случи во овј дел на државава и тоа со интензитет од 3.6 степени според Рихтер.

Се надеваме дека по дол период со земјотреси дека конечно тлото ќе се смири и земјотресите ќе престанат.

ИНСТИТУТ ЗА ГЕОГРАФИЈА: За земјотресите во Охридско од јуни и јули 2017-та година!

Изминатите 15-тина дена, охридското подрачје е зафатено со серија на слаби до умерени земјотреси, чиј вкупен број достигна над 1000. Причината за нивната појава е акумулираната сеизмичка енергија долж раседите покрај северната страна на планината Галичица, особено на нивниот пресек. Всушност, споменатите раседи го одвојуваат тектонскиот блок на планината Галичица, од блоковите на Охридскиот и Преспанскиот грабен (котлина, депресија). Поради регионалните притисоци и поместувања (треба да се знае дека подрачјето на Македонија е во близина на зоната на главниот судир – субдукција на Африканската и Европската континентална плоча), овие блокови со текот на времето собираат голема енергија на напрегање. По надминување на критичната точка, се јавува поместување и ослободување на насобраната енергија – нешто што го регистрираме како земјотрес (за повеќе информации види овде). Тоа значи дека овие 15-тина дена, со секој нов земјотрес, доаѓа до мало поместување од неколку милиметри, на блоковите на Галичица, Охридска и Преспанска депресија – природен процес, кој трае со милиони години, а ќе продолжи и во иднина.

 

Со денешната состојба на науката и технологијата, никој не може со 100% точност да предвиди кога, каде точно и со колкава јачина ќе се случи некој земјотрес, а истото важи и за Охридското подрачје. Сепак, од историски извори и сеизмички следења, познато е дека областа помеѓу Охридско и северна Преспа е сеизмички активна. Статистички, според историски податоци и реконструкции, во Охридското епицентрално подрачје, силните земјотреси над 4.5М се многу ретки (на 50-100 години), со и над 5М се уште поретки (на 150-500 години), а со и над 6М на околу 2000 години еднаш. Според геолошко-седиментолошки записи, најсилен земјотрес во Охридско-коселската област во холоценот достигнал 6,1-6,5М (малку појак од скопскиот во 1963 година), а нешто послаб земјотрес се случил во VI век, со околу 5.8-6М. Во областа, посилни и почести земјотреси се забележани на јужниот брег на Охридското Езеро кон Поградец и Корча, со магнитуди до околу 7М. Значи во однос на некои останати сеизмички активни подрачја во Македонија (Валандовско, Скопско, Дебарско и др.), Охридското е со значително помала зачестеност на силни и катастрофални земјотреси (над 6М).

 

Последната серија земјотреси, од крајот на јуни и почетокот на јули 2017-та година, имаше длабочина на жариштето од околу 2-10 km. Длабочината на досега најсилниот земјотрес од 5М од 10 km е одговорна за големата регионална распространетост до радиус од околу 150 km (колку жариштето е поплитко, толку генерално распространувањето е поограничено). Иако тешко може да се предвиди, шансите за посилен земјотес од веќе случениот од 5М (во однос на максималните забележани, типот на раседите и локалните блокови) е мала и во овој период не би требало да се очекува. Според магнитудата, тоа е умерен земјотрес и обично не предизвикува поголеми штети.

 

Причина за земјотресите: компресија од западната страна – Јадранска плоча кон Западно-македонската тектонска зона и последователна екстензија (развлекување) во јужен правец.

случајот со Охрид, проблем е големиот број постари објекти кои претрпеа штета заради слабата градба, доградбите, надградбите, разни градежни додатоци и сл. Она што треба да се очекува се поголем број последователни земјотреси (т.н. афтершокови) кои постепено ќе слабеат и ќе се проретчуваат во следните денови и недели. Всушност, една од спецификите на „Охридските земјотреси“ беше малата разлика помеѓу главниот удар, предшоковите и постшоковите (5М, 4.2М, 4.1М…), поради што тешко можеше со сигурност да се потврди главниот земјотрес.

Треба да се напомене дека земјотресите во Охридско немаат и не може да имаат никакво влијание за појава на последователен земјотрес во други делови на Македонија, освен во самата Охридска депресија на Македонска и Албанска страна, потоа во северниот дел на Преспа и соседните депресии на југозапад во Албанија. Делумно може да предизвикаат зголемено напрегање на Илинско-Плакенскиот блок, со сосема мала веројатност за „пренос“ на напрегањата во Дебарско. Причината е локалното потекло на земјотресите во овој Охридско-коселскиот сеизмички јазол. Доколку во наредниот период се појави земјотрес во другите региони на нашата држава (освен наведените), тој нема да „произлезе“ од Охридските земјотреси, туку од локалните геотектонски и сеизмички состојби.

 

Во однос на последиците на земјотресите во Охридско, треба да напоменеме дека нема никаква опасност од „ерупција на Косел“ (освен минимално зголемено исфрлање на гасови). Всушност, сосема погрешна е шпекулацијата во медиумите за некаков Коселски вулкан и сл. Нема вулкан во Косел, ниту некогаш ќе има, туку станува збор за солфатара(со делумен карактер и на мофета) од која избива сулфур водород и во помала количина јаглерод диоксид. Се смета дека солфатарата е остаток од некогашната вулканска активност на овие простори, која завршила пред околу 15 милиони години (последниот вулкан на подрачјето на Македонија престанал да функционира пред околу 2 милиони години). Поврзаноста на пукнатините на Косел со гасните комори на длабочина од неколку стотици метри, овозможува перманентно исфрлање на гас со послаб или посилен интензитет. Денес, длабочината до магма-зоната под Косел и Охридско (а и територијата на Македонија) е над 60 km, нема плиток магматски-лавичен резервоар, ниту ултра длабока дислокација, а со тоа нема ни теоретски шанси за појава на било каков вулкан во областа. Во таа смисла, Косел ќе продолжи да функционира онака како што исфрла гасови со векови, а земјотресите во областа може само незначително да влијаат на концентрацијата на исфрлените гасови. Уште помала е шансата за појава на мини-езерско цунами (тоа би можело да се појави само доколку настане огромен одрон или свлечиште кон езерото, меѓутоа, засега нема услови за такво нешто).

Значи според очекуваната дури и максимална магнитуда, типот на подлогата под Охрид, еластичноста на карпите и др., нема потреба од страв за некаков разорен земјотрес или големи штети и жртви. Единствено треба поголемо внимание ако се живее или се поминува покрај стари објекти без бетон и арматура и со издадени балкони, настрешници, лимени и други додатоци, високи оџаци и др. и тоа особено во следните неколку денови додека трае земјотресната серија и особено во селските населби кон епицентралниот дел. А „вулканот Косел“ е само медиумска измислица („атракција“), која може да биде полезна единствено за туристички цели – нема никаква реална основа.

Автор: д-р Ивица Милевски

Серијата на земјотреси продолжува во Македонија!

Нови 10тина земјотреси денес се регистрирани во југозападна Македонија со епицентар во Охридскиот регион. Најсилниот земјотрес е со интензитет од 3.8 астепени според Рихтер.

Се надеваме дека конечно тлото во овој дел на државата ќе се смири и земјотресите ќе престанат.

НОВ СИЛЕН ЗЕМЈОТРЕС!

По послабите потреси вечерва повторно силен земјотрес со епецентар на 9 километри северозападно од Ресен ја потресе југозападна Македонија. Земјотресот беше со јачина од 4.1 степен според Рихтер и се случи во 00:05 часот. Земјотресот се наоѓа на 2 километри длабочина.

САМО ДЕНЕС НАД 15 НОВИ ЗЕМЈОТРЕСИ!

Тлото не се смирува ни денес па така само во текот на денештниот ден се регистрирани повеќе од 15 земјотреси кој се со епицентар во Охридскиот регион и истите се со променлив интензитет. Најсилниот земјотрес е со интензитет од 3.7 степени според Рихтеровата скала.

Веќе 15тина дена тлото во овој дел од државата никако да се смири каде се регистрирани преку 1000 земјотреси.

НОВИ ПОСИЛНИ ЗЕМЈОТРЕСИ ВО МАКЕДОНИЈА!

Во текот на изминатата ноќ во југозападна Македонија се регистрирани уште многу земјотреси со епицентар во Охридско и истите се со јачина од 2.4 до 3.4 степени според Рихтеровата скала. Последниот земјотрес кој се случи пред околу 30тина минуте е посилен и со интензитет од 3.8 степени според Рихтер.

Инаку во текот на вчерашниот ден силен земјотрес со интензитет од 5 степени според Рихтер предизвика штети во Охрид и Ресен а земјотресот е почувствуван во цела Македонија.

 

СЕРИЈАТА ЗЕМЈОТРЕСИ РЕЗУЛТАТ НА БУДЕЊЕТО НА ВУЛКАНОТ КАЈ *КОСЕЛ*!

Веќе повеќе од 10тина дена Охридскиот регион како и југозападна Македонија ја тресат серија на земјотреси кои беа со интензитет од 2 до 3 степени според Рихтер но некои од нив се и со интензитет од над 3 степени според Рихтер.

Најсилниот земјотрес се случи вчера (03.07.2017) во 13:18 часот и тоа со интензитет од 5 степени според Рихтер и истиот предизвика и штети во Охрид и Ресен.

Највероватно сето ова е поради активирање на вулканот кој се наоѓа кај селото Косел од кој започна да излегува чад но и се отворија нови дувала.

Досега овој регион е погоден од речиси 1000 земјотреси.

МНОГУ НОВИ СИЛНИ ПОТРЕСИ ВО МАКЕДОНИЈА!

По многу силниот земотрес кој денес попладне се случи во државава и кој беше со епицентар во Охридскиот регион и тоа со интензитет од 5 степени според Рихтер и кој предизвика штети односно пукнатини по домовите и слично по него следуваа уште дестина послаби потреси. Оваа вечер повторно неколку посилни потреси го погодија овој дел на државата и тоа со интензитет од 3 до 4 степени според Рихтер.

Овие потреси предизвикуваат страв и паникај кај граѓаните а тлото не престанува да се тресе .

За нови и детални информации околу временската состојба во државава следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ