Буквално цел Европски Континент со позитивни температури

Буквално целиот Европски Континент па дури и најсеверните предели на истиот се под влијание на топла воздушна маса која условува позитивни температури на воздухот. Сеоај најтопло е во јужната половина на Европа каде температурите на многу места се искачуваат над 20°C додека во крајните делови на југоисточна Европа температурите се искачуваат дури и до 30°C на некои места.

Најтопло е во југозападна Европа кад ешто веќе подолг временски период владеат пеколни горештини со што температурите на воздухот се искачуваат дури над 35°C.

За нови и детални информации за нашата држава следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

МОРА ОВА ДА ГО ПОГЛЕДНЕТЕ: НЕВЕРОЈАТЕН ПАД НА СНЕЖНА ЛАВИНА ВО РУСИЈА (ВИДЕО)

Следното видео доаѓа од Русија и на истото можете да го погледнете неверојатниот пад на снежна лавина

https://www.youtube.com/watch?v=J3rtHEcWiLs

Токму ова се случуваше на 24 април.

Што се однесува за нови и детални информации за нашата држава следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

 

МЕТЕОРОЛОГОТ СЛАВЧО ПОПОСКИ: ПОГЛЕДНЕТЕ КАКО МОЖЕ ДА ДОЗНАЕТЕ ДЕКА ВО АТМОСФЕРАТА ИМА САХАРСКА ПРАШИНА

Започна транспортот на прашина и песок од Сахара, токму ова е поради изразеното јужно воздушно струење на висина. Следнуваат интересни информации околу тоа како можете да дознаете дека во Атмосферата има прашина и песок: Токму оваа појава може да се забележи кога небото има некаква чудна боја (заматена). Сепак и не е само тоа туку тоа може да се забележи кога се јавува она мачно време и спарината. Сето ова е резултат на присуство на прашина и песок од Сахара над нашите простори.

Транспорт на прашина и песок ќе имаме и понатаму со што ќе продолжи мачното и спарно време.

Следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

Планина каде има 8 метра снег – патиштата сепак се чисти и проодни

Во изминатите денови на планината Gassan која се наоѓа во Јапонија наврнале дури 8 метра снег што е премногу, сеоапк и покрај овие огромни количества на снег таму патиштата се суви и чисти.

Тоа може да се погледне на следната фотографија:

Сепак кај нас за жал ситуацијата е многу поразлична затоа што Македонија Пат секоја година снегот ги изненадува во текот на зимските месеци и кога му е времето па затоа често пати и со многу мали количини на снег знаеме да се парализираме.

За нови и детални ифнормации околу временската состојба во државава следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

Зимата не попушта во Европа: Снежна идила која доаѓа од главниот град на Норвешка – Осло

Додека кај нас времето конечно се затоплува и во следните неколку денови ќе имаме многу високи температури кои неретко ќе се искачуваат над 20 степени во северните предели на Европскиот Континент зимата не се дава, Норвешка е зафатена од студен воздух од Арктикот кој токму денес (понеделник) условува студено време со врнежи од снег. Со снежни врнежи е зафатен и главниот град на оваа држава Осло. Погледнете ја снежната идила во Осло:

Сепак ова е вообичаено за северните предели на Европскиот Континент.

За нови и детални информации околу временската состојба кај нас следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

СНЕЖНО НЕВРЕМЕ ВО АВСТРИЈА: ОВАА ДРЖАВА Е ЗАТРУПАНА ВО ГОЛЕМ СНЕГ

Во изминатите денови голем дел од Европскиот Континет беше погодена од Арктични бран кој предизвика зимски температури и снежни врнежи во многу предели од Европа (снег паѓаше како на високите така и на пониските предели). Една од најпогодените држави е Австрија која беше зафатена од снежно невреме проследо со интензивни врнежи од снег  и многу ниски температури.

Во делови од оваа држава особено на оние повисоки места снежната покривка достигнува дури до 2 метра.

Погледнете како изгледа Австрија:

Освен Европскиот Континент од снежно невреме беше погоден и дел од Балканскиот полуостров, најпогодена држава овдека е Босна  и Херцеговина каде врнежите од снег предизвикаа и проблеми (поради тежината на снегот паѓаа и дрвја).

За детални и нови информации за нашата држва следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

НОВ ЗЕМЈОТРЕС ПОЧУВСТВУВАН ВО МАКЕДОНИЈА

Земјотрес со интензитет од 2.5 степени според Рихтеровата скала е почувстуван во Македонија и истиот е почувстуван особено во западна и во југозападна Македонија.

Земјотресот е со епицентар на 4 километри западно од Охрид и истиот се случи на 5 километри длабочина.

ЕКСКЛУЗИВНО: МНОГУ ДОБРА ИДЕЈА ЗА НАШИТЕ ЗЕМЈОДЕЛЦИ КАКО ДА ГИ ЗАШТИТАТ СВОИТЕ КУЛТУРИ ОД СТУД

Додека кај нас во Македонија речиси секоја година измрзнуваат овошките и другите земјоделски култури поради пролетниот студ и снег кој често се случуваат кај нас не е исто и низ Европа.

Следните фотографии доаѓаат од Швајцарија и можете да погледнете како тамошните земјоделци со оган ги заштитуваат своите земјоделски култури:

Овој е добар изум и добро би им дошло на нашите земјоделци ова како идеја што можат и тие да ја направат.

За нови анализи на времето и секако од евентуална опасност од измрзнување на овошките кај нас следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

 

ВИСТИНСКО ЛЕТО ВЛАДЕЕ ВО ЈУГОЗАПАДНА ЕВРОПА: ТЕМПЕРАТУРИТЕ ОДАТ ДУРИ НАД 35°C

Југозападните предели од Европа се зафатени од МНОГУ ТОПЛА воздушна маса која е типична за летниот период и во овие предели условува вистинско лето и пеколни горештини каде температурите се искачуваат дури и над 35°C.

На следната карта погледнете ги денешните измерени температури на воздухот токму над југозападна Европа но и насекаде:

Инаку овие предели од Европа веќе неколку пати досега се погодени од вакви топлотни бранови кои предизвикаа пеколни горештини.

Следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ за нови и обновени информации за нашата држава.

НЕВЕРОЈАТНА БУРА НАД МИЛАНО – ПОГЛЕДНЕТЕ ГО НЕВЕРОЈАТНИОТ РАЗВОЈ НА ОЛУЈНИТЕ ОБЛАЦИ

Во текот на вчерашниот ден (11.04.2017) градот Милано кој се наоѓа на северот од Италија беше зафатен од една неверојатна БУРА и од неверојатен развој на облаци:

Се работи за конвективен развој на облачност која се јавува во топлите месеци од годината и истите се развиваат во изразено нестабилна Атмосфера и истата е полна со енергија.

Овие бури кои се типични за летниот период предизвикуваат често пати силно невреме проследено со олуен ветер, поројни дождови, силги грмежи и громови и врнежи од град.

Иналу во текот на вчерашниот ден (вторник) повеќе делови од Италија беа зафатени од изразено нестабилна воздушна маса која предизвика формирање на олујни системи (поројни дождови, силни грмежи, силни ветришта и интензивни врнежи од град).

За детални и по потреба обновени информации за временската состојба кај нас следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

Фото: Severe Weather Europe