Копаоник побеле – падна првиот снег на Српските планини

Невообичаено студениот воздхух за овој дел од годината веќе започна да се спушта од североисточна Европа кон Балканскиот Полуостров.

Токму ова денес предизвика на планинските места во соседна Србија да падне и првиот снег за оваа сезона.

Невообичаено студениот воздух над Балканот ќе се задржи подолго време.

Зошто дојде до спуштање на ваков невообичаено студен воздух за овој дел од годината: Над Скандинавија се воспостави многу силен Антициклон, сето ова кај нас предизвикува слободно од североситчна Европа да се спушта многу студен воздух, невообичаен за овој дел од годината.

Погледнете како изгледа Копаоник денес:

1kop

Подготви: СЛАВЧО ПОПОСКИ!

АМСМ: Погледнете ги деталните информации за состојбата на патиштата во Македонија

СРЕДА, 5 ОКТОМВРИ 2016 06:02:07

АМСМ СЛУЖБА ЗА ПОМОШ И ИНФОРМАЦИИ известува:

СОСТОЈБА: Сообраќајот на сите државни патишта се одвива без забрани, по наместа влажни коловози.

ВНИМАТЕЛНО: Обиколницата Скопје е пуштена за сообраќај во двата правци, но има делови од коловозот кои се оштетени, каде се поставени сообраќајни знаци за регулирање на брзината на движење на возилата.

ФРЕКВЕНЦИЈА: Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен. На граничните премини нема подолги задржувања за влез и за илзез од државата. Оваа информација се однесува само за македонската страна на премините.

ВНИМАТЕЛНО: АМСМ препорачува внимателно возење, прилагодена брзина на движење и почитување на поставената сообраќајна сигнализација. Посебно да се внимава низ клисурите, каде постои можност за појава на одрони кои наместа може да го попречат движењето на возачите.

РАБОТИ НА ПАТ:

На 03.10.2016 година во 12:30 часот врз основа на Известување бр.0302-642 од 28.09.2016 година од Страбаг АГПодружница Страбаг Скопје, а во врска со одобрен сообраќаен проект бр.11-уп 14/4 од 21.03.2016 година за рехабилитација на државен пат А1, секција Куманово -Миладиновци извршена е времена измена на режимот на сообраќај од км 24+500 до 27+500 после Агино село сообраќајот се одвива по левата брзата лента а лентата за возење и застанување е затворена за сообраќај каде е поставена сообраќајна сигнализација за времена измена на сообраќај.

Ве известуваме дека од 09.08.2016 година на магистрален пат А1, делница Велес- Катланово за време на санација, поставување на сигнализација и обележување на тунел , извршена е времена измена на режимот на сообраќај каде непосредно пред тунелот за сообраќај е затворена левата (брзата) лента.Сообраќајот се одвива по десната (спората) лента за сообраќај, а во самиот тунел сообраќајот се одвива по левата лента.

Од 25.08.2016 г. поради рехабилитација на државен пат А1 – секција Куманово – клучка Миладиновци , со поставување на сообраќајна сигнализација, започната е времена измена на сообраќајот со тоа што сообраќајот се одвива по десната лента, а левата лента е затворена за сообраќај.

Од градежната фирма А.Д. Илинден- Струга известуваат дека на Државниот Пат А3 делница Ресен- Буково, се извршуваат градежни работи, рехабилитиација на патниот правец, кои предвидено е да траат до Ноември 2016 година. Поради тоа на наведената делница се применува изменет режим на сообраќај кој на одредени делови се одвива по една коловозна лента за што се поставени семафори кои предвидуваат застој во сообраќајот од 3 до 5 минути.

Патниот правец Скопје – Македонски Брод преку Јасен е пуштен за сообраќај за лесни возила /автомобили/. ЈП Македонијапат на учесниците во сообраќајот им препорачува крајно внимателно управување со возилата на делот од патот кај с.Близанско 500метри после мостот на река Треска во должина од 50 метри. Нивните екипи продолжуваат да работат на оспособување на патниот правец за нормално одвивање на сообраќајот.

Од Друштвото за градежништво ГЕИНГ не известуваат дека, за потребите за Извршување на геодетски мерења и геотехнички истражни работи на делница Крива Паланка – с. Узем, ќе започне со изведување на геомеханички истражни работи на патот. Активностите ќе се изведуваат во период од 08.08.2016 до 02.09.2016.
Во текот на извршување на работите сообраќајот ќе се одвива непречено.

Од 20.06.2016 година е воспоставена времена измена на режим на сообраќај на магистрален пат А3, делница клучка кај с.Кадрифаково – клучка кај с.Три Чешми. Пренасочувањето на сообраќајот е по регионалниот пат Р526.

Од градежната фирма КЕДИНГ известуваат дека на патниот правец Гостивар – Кичевона 2 км пред планинскиот премин Стража , поради изведување градежни работи (санација на мост) сообраќајот се одвива по една коловозна лента. Поставена е соодветна сообраќајна и светлосна сигнализација.

На патниот правец А1 автопат Велес – Скопје пред наплатната станица Отовица се извршуваат градежни работи на пат – изградба на краци за приклучување и исклучување на автопатот. На самото место поставена е соодветна сообраќајна сигнализација и се препорачува крајно внимателно управување со возилата, почитување на сообраќајната сигнализација и прилагодување на брзината спрема условите на патот.

На патниот правец А3 Битола – Макази, после клучката за с. Ротино во правец на Макази, се изведуваат градежни работи на едната коловозна лента. Сообраќајот се одвива по другите две коловозни ленти. Препорачуваме внимателно возење на оваа делница.

Според сообраќајниот проект тех.бр.155/2015 за времена измена на сообраќајот на патен правец Скопје – Миладиновци – Куманово сообраќајот се одвива (десно после наплатна станица Миладиновци) преку автопатот Куманово – Велес се до клучката кај аеродромот Александар Велики до приклучокот на автопат Велес – Куманово.

Oд 15.01.2016 година, на патниот правец Кадрифаково – Штип, од км. 217+818 до км. 219+918, од 08:00 – 16:00 часот ПРО ГЕО ДОО КУМАНОВО врши геодетски мерења согласно добиените дозволи. Имено, се врши геодетско снимање на асфалтниот дел од трупот на патот на потегот од Клучка Штип до с. Три Чешми. Сообраќајот во моментот на мерењето се одвива согласно Сообраќаен проект за времено одвивање на сообраќајот и со соодветна сообраќајна сигнализација.

Г.Д.Гранит А.Д. Скопје, ОЕ – Нискоградба Исток од 11.12.2015 започна со реконструкција и надградба на автопат, делница Смоквица – Гевгелија, како дел од Коридорот 10. Ве известуваме дека сообраќајот се одвива под времен режим.

Друштвото АСФАЛТ ДОО Скопје известува дека поради продолжување на градежните работи за изградба на електронски систем за наплата на наплатна станица Романовце, на државниот пат А1, делница Куманово – наплатна станица Романовце и обратно, сообраќајот се одвива согласно добиено одобрение за времена измена на режимот на сообраќајот, издадено од Министерството за транспорт и врски на Р. Македонија на25.05.2016. Предметната сообраќајна согласност е со рок на важност од 6 (шест) месеци сметано од денот на издавање на одобрението.
Ги предупредуваме возачите да пристапуваат внимателно и со намалена брзина кон местата на кои се изведуваат работи на пат и да се придржуваат кон упатствата од новопоставената сообраќајна сигнализација.

Градежно Друштво “Гранит” АД Скопје РЕ Свети Николе – Штип изведува градежни работи за градба на државниот пат А4, делница Свети Николе – Штип од км 26+396,00 до км 47+107,00. Со почеток од 21.05.2015 целосно е затворена делницата од км 28+520 (Свети Николе) до км 38+500 (постојана клучка Кадрифаково) и ова затворање ќе трае до целосно завршување на активностите (период од 2 години). Целокупниот сообраќај се пренасочува преку регионалниот пат P 1204. Сите активности се во согласност со Одобрението за времен режим на собраќај бр.1005 од 28.мај.2014 година издадено од Министерството за транспорт и врски на Р.Македонија .

Поради извршување на градежни активности на државниот пат А3, делница Велес – Кадрифаково, сообраќајот се одвива под времен режим и тоа:
– од крајот на трета лента (депонија Велес) до с. Лозово,
– и од с. Лозово преку с.Сарамзалино до клучка Кадрифаково.

Ги предупредуваме возачите да пристапуваат внимателно и со намалена брзина кон местата на кои се изведуваат работи на пат и да се придржуваат кон упатствата од новопоставената вертикална сигнализација.

Денес СВЕЖ ден!

Денес (05.06.2016) времето во Македонија ќе биде умерено облачно со сончеви периоди.

Во попладневните часови ќе има позначителна облачност кога ќе има услови и за слаб локален дожд.

Ќе биде ветровито, односно ќе дува умерен, на некои места повремено засилен ветер од северен правец.

Ќе биде доста свежо со максимална температура која ќе се движи во интервал од 12 до 20 степени.

Ве советуваме со оглед на тоа дека се очекуваат доста пониски температури за разлика од оние кои ги имаме изминатите денови задолжително доколку излегувате со вас да си понесете и потопла облека затоа што ветерот кој го очекуваме од северен правец ќе ја прави температурата пониска од реално измерената.

Временската прогноза ја подготви СЛАВЧО ПОПОСКИ!

Посетете го нашиот медиум тука: Meteomax.mk!

Студениот бран поизразен од утре!

Утре (05.10.2016) времето во Македонија ќе биде умерено облачно со сончеви периоди.

Во попладневните часови ќе има позначителна облачност кога ќе има услови и за слаб локален дожд.

Ќе биде ветровито, односно ќе дува умерен, на некои места повремено засилен ветер од северен правец.

Ќе биде доста свежо со максимална температура која ќе се движи во интервал од 12 до 20 степени.

Временската прогноза ја подготви СЛАВЧО ПОПОСКИ!

Ве советуваме со оглед на тоа дека се очекуваат доста пониски температури за разлика од оние кои ги имаме изминатите денови задолжително доколку излегувате со вас да си понесете  и потопла облека затоа што ветерот кој го очекуваме од северен правец ќе ја прави температурата пониска од реално измерената.

ЗЕМЈОТРЕСОТ БИЛ ПОСИЛЕН: Според македонската сеизмолошка опсерваторија земјотресот бил посилен од оној првично објавен!

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Македонија, со станици во Скопје, Штип, Валандово, Битола, Охрид и Крушево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, утринава, на 04.10.2016 год., регистрира земјотрес од источниот дел на скопското епицентрално подрачје.

jacina

Овој земјотрес се случи во 12 часот и 52 минути, со Рихтерова локална магнитуда 3.1. Истиот беше почувствуван во Скопје и околината со интензитет од IV-V степени според Европската макросеизмичка скала.

НАЈНОВА ИНФОРМАЦИЈА: Земјотрес почустувуван во Скопје

Земјотрес со интензитет од 2.7 степени според рихтер е почуствуван во Скопје денес во 12:52 часот.

Епицентарот е во Скопје и тоа во околината на Сопиште.

Земјотресот е на 40 км длабочина.

Нема информации за евентуални штети.

535053-regional

Во петок ПОИНТЕНЗИВНИ врнежи!

Во петок територијата на Македонија ќе биде зафатена од влажна воздушна маса од Медитеранот.

Поради тоа времето ќе биде облачно и доста свежо со врнежи од дожд.  На некои места врнежите ќе бидат ПОИНТЕНЗИВНИ.

Таму каде што врнежите ќе бидат поинтензивни се очекува да наврнат над 20 л/м2 воден талог. Можна е и ретка појава на грмежи.

Во текот на ноќта кон сабота на највисоките планини не се исклучува можноста за краткотајни врнежи од снег.

Во текот на денот ќе дува умерен ветер од јужен правец кој на некои места повремено ќе се засилува, во вечерните часови и во текот на ноќта кон сабота ќе дува умерен до засилен ветер од северен правец.

Температурата ќе биде доста ниска и ќе се движи во интервал од 8 до 17 степени.

Информација: Температурите кои се очекуваат во петок ќе бидат значително под просекот и истите ќе бидат дури за околу 10тина степени пониски од просечните за овој дел од годината.

Временската прогноза ја подготви СЛАВЧО ПОПОСКИ!

Метеоропатија – болест на современото општество! Како против неа?

Помните ли кога вашите баби и дедовци се жалеа на главоболка, болки во коските и зглобовите поради промена на времето? Денеска речиси сите реагираме на неповолните временски влијанија. Сведоци сме на нагли климатски промени кога температурата во текот на едно деноноќие се менува за 15-20 степени. Пролетта и есента траат неколку денови, или воопшто ги нема, па од зима дирекно влегуваме во лето и обратно.

ВРЕМЕТО СИЛНО ВЛИЈАЕ

Електромагнетните бранови кои се создаваат во атмосферата секогаш кога времето се менува вјијаат на нашиот организам. Наглите промени на температурата, притисокот и влажноста на воздухот го оптоваруваат организмот.
Но покрај електромагнетните бранови, климатските промени, како и неможноста човековиот организам брзо да се прилагоди на овие промени една од важните причини за појава на се поголем број метеоропати е и современиот начин на живеење. Научниците сметаат дека современото живеење кое во најголем дел од денот се одвива во затворени простории, ја намалува способноста на организмот за природно прилагодување на различните временски услови. Доколку малку време поминуваме на отворено и во природа, нашиот организам потешко се прилагодува на промените, и ние тоа го чувствуваме.

БИОМЕТЕОРОЛОГИЈА
Од неодамна развиена е нова гранка на метеорологијата – биометеорологија која го истражува влијанието на временските услови врз луѓето, животните и растенијата. Биометеоролошката прогноза ги опишува метеоролошките состојби и ги најавува временските промени кои би биле неповолни за метеоропатите. Целта на биопрогнозата е навреме да ги предупреди лицата осетливи на неповолни временски влијанија за на време да ги спречат здравствените проблеми.

СИМПТОМИ НА МЕТЕОРОПАТИЈА

Постојат две групи на метеоропати. Во прават спаѓаат лицата кои немаат здравствени проблеми, а при промена на времето чувствуваат општа слабост и болки во одредени делови на телото. Во втората група спаѓаат лицата кои веќе имаат хронично заболување, акако висок крвен притисок, срцеви проблеми, дијабетичари, луѓе со проблеми во мускулите, и во коските. Кога се менува времето тегобите кај овие лица се влошуваат.
Најчести симптоми кои ги чувствуваат метеоропатите се главоболка, потиштеност и непријатна болка во коските и во зглобовите. Некои од нив според сигналите што ги добиваат од телото можат да предвидат промени на времето.
Симптомите кај метеоропатите можеме да ги поделиме во три групи:
– Психички: замор, нагли промени на расположението, намалена концентрација, безволност, раздразливост, апатија и нарушување на сонот.
– Физички: главоболка, мигрена, мачнина, вртоглавица, несвестица, ревматски болки, болки во делови од телото каде претходно имале повреда.
– Влошување на срцевите тегоби: забрзана работа на срцето, чувство на срцебиење или зголемување на крвниот притисок.

Како да ги намалите последиците од временските промени

Сите хронично болни треба секојдневно да ја следат биометеоролошката прогноза и редовно да ја земаат препишаната терапија. Доколку им се влоши здравствената состојба треба веднаш да се јават на лекар.
Поминувајте повеќе време на отворено. Секој слободен ден искористете го за прошетка надвор од домот или работното место, на чист воздух, без разлика на временеските услови.
Секојдневно вежбајте најмалку половина час.
Метеоропатите не треба да претеруваат со земање лекови за да ги ублажат тегобите. Најдобро е да користат чаеви од камилица, нане и маточина.
Хранете се здраво. Секој ден во вашиот оброк да преовладува овошје и зеленчук. еден од начините да ги намалите последиците од временскиуте промен и е да пиете поголеми количини вода и доволно да спиете.
И за крај: Не дозволувајте погледот на „сивото небо“ да ви го расипе расположението бидејќи утре е нов ден, кога сонцето ќе ви ја огрее душата.

Најновата детална прогноза на УХМР!

Погледнете ја најновата метеоролошка  и биометеоролошка прогноза од УХМР

 

14570295_1065252540257798_2433759611720909151_n

Биометеорлошка прогноза на УХМР

 

14484692_1065289353587450_854150268600693241_n

 

 

 

На 30 октомври започнува зимското сметање на времето

Зимското сметање на времето оваа година ќе започне на 30ти Октомври и тоа во 03:00 часот по полноќ

Со поместување на стрелките од часовниците за еден час наназад времето во 03:00 часот ќе се смета 02:00 часот.

Преминувањето на летно и зимско сметање на времето првпат е забележано во 1916 година, во земјите на северот на Европа, а досега е воведено во околу 70 земји, за да се заштеди енергијата со тоа што периодот на дневната светлина од раните утрински часови ќе се „премести“ навечер.