ЕКСКЛУЗИВНО: ЗА 24 ЧАСА ПРЕКУ 190 000 УДАРИ НА ГРОМОВИ

Атмосферата е премногу нестабилна не само во Македонија но и над целиот Балкански Полуостров како и во делови на Европа па така за 24 часа се забележани дури преку 190 000 на громови од кој најмногу се забележани на Балканскиот Полуостров и во нашата држава. Невремено ширум Балканскиот Полуостров предизвикува и материјални штети како и поплави. Големо невреме беснее и во Македонија па така во текот на вчерашниот ден (23.05.2017) во Штип за само неколку часови наврнаа дури 84 л/м2 воден талог што е месечно количество на врнежи.

Од страна на граѓаните веќе се пријавени и материјални штети како и поплавени домови. Лошото време над Балканот и во Македонија и понатаму ќе се задржи.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Во случај на појава на силни електрични празнења да не се претстојува на отворен простор и под осамени дрвја и да се избегнува разговор на мобилен телефон додека траат електричните празнења додека овчарите да си ги заштитат своите стада односно истите да се делат во помали групи.

Следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

РАДАРИТЕ БУДНО ЌЕ ЈА СЛЕДАТ СИТУАЦИЈАТА – МОЖНО НОВО ЛОКАЛНО НЕВРЕМЕ

Во текот на денешниот ден со помош на радарите будно ќе се следи ситуацијата со времето поради тоа што атмосферата е многу нестабилна па поради тоа повторно е можно локално невреме во текот на денешниот ден проследено со интензивен пороен дожд, засилен ветер, силни електрични празнења и град. Повторно за време на нестбилноста можно  елокално да наврне големо количество на воден талог за краток временски период (за само неколку часа).

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Во случај на појава на силни електрични празнења да не се претстојува на отворен простор и под осамени дрвја и да се избегнува разговор на мобилен телефон додека траат електричните празнења додека овчарите да си ги заштитат своите стада односно истите да се делат во помали групи.

Следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

СТРАШНО НЕВРЕМЕ БЕСНЕЕ ВО МАКЕДОНИЈА – ВО ШТИП НАВРНАА 84 Л/М2 ЗА НЕКОЛКУ ЧАСА

Како што најавивме денес територијата на Македонија беше зафатена од значително нестабилна и влажна воздушна маса од Медитеранот која услови на повеќе места да има поројни врнежи, грмежи и засилен ветер. Локално имаше појава на невреме со интензивен пороен дожд, засилен ветер, силни електрични празнења и град. Особено големо невреме имаше во Скопско и во Штип каде поројните дождови за кратко време предизвикаа локални поплави, од страна на граѓаните веќе сме информирани и за поплавени домови и штети.

За само неколку часови во Штип наврнаа дури 84 л/м2 што веќе спаѓа за месечна количина на воден талог па дури и повеќе.

Нестабилното време и натаму продолжува што значи и понатаму е можно локално невреме проследено со интензивен пороен дожд, засилен ветер, силни електрични празнења и град.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Во случај на појава на силни електрични празнења да не се претстојува на отворен простор и под осамени дрвја и да се избегнува разговор на мобилен телефон додека траат електричните празнења додека овчарите да си ги заштитат своите стада.

Следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

 

 

ИСТОЧНА МАКЕДОНИЈА ЗАФАТЕНА ОД ГОЛЕМА НЕСТАБИЛНОСТ И НЕВРЕМЕ

Во овие попладневни часови источната половина на државава е зафатена од голема нестабилност која предизвикува на многу места поројни врнежи од дожд, грмежи и засилен ветер. Локално процесите се ИНТЕНЗИВНИ и во форма на НЕВРЕМЕ со интензивен пороен дожд, засилен ветер, силни електрични празнења и град. Освен во источната половина поголема нестабилност е забележана и во Скопско како и на северозападот од државава а пред ова нестабилно беше и на западот.

И понатаму ќе продолжи нестабилното време со локален пороен дожд, грмежи и засилен ветер а можна е појава и на локално невреме со град.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Во случај на појава на силни електрични празнења да не се претстојува на отворен простор и под осамени дрвја и да се избегнува разговор на мобилен телефон додека траат електричните празнења додека овчарите да си ги заштитат своите стада.

Следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

СТРАШНО НЕВРЕМЕ БЕСНЕЕ НА БАЛКАНОТ – НОВИ САД ВО СОСЕДНА СРБИЈА ПОКРИЕН СО ГРАД

Попладнево целиот Балкански Полуостров е зафатен од страшно невреме кое предизвикува интензивен пороен дожд, силни грмежи и електрични празнења, засилен ветер и интензивни врнежи од град. Најпогоден е градот Нови Сад во соседна Србија каде градот е покриен со град а има и локални поплави.

Еве како изгледа Нови Сад:

Невремето на целиот Балкански Полуостров и натаму продолжува затоа КРАЈНА ПРЕТПАЗЛИВОСТ!

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Во случај на појава на силни електрични празнења да не се претстојува на отворен простор и под осамени дрвја и да се избегнува разговор на мобилен телефон додека траат електричните празнења додека овчарите да си ги заштитат своите стада.

Следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

БУРНИ ПРОЦЕСИ НА ЦЕЛИОТ БАЛКАН – ПОГЛЕДНЕТЕ ЈА МОМЕНТАЛНАТА СИТУАЦИЈА

Како што најавивме веќе на целиот Балкан се бележат бурни атмосферски процеси проследени со пороен дожд, силни грмежи, засилен ветер и локална појава на град.

Погледнете ја моменталната ситуација со грмежите на Балканот:

Насекаде грми. И понатаму ќе има бурни атмосферски процеси и локално невреме проследено со интензивен пороен дожд, силен ветер, силни електрични празнења и град.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Во случај на појава на силни електрични празнења да не се претстојува на отворен простор и под осамени дрвја и да се избегнува разговор на мобилен телефон додека траат електричните празнења додека овчарите да си ги заштитат своите стада.

Следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

ГРМЕЖИТЕ ЗАПОЧНАА – ПОПЛАДНЕВО И ВЕЧЕРВА МОЖНО ЛОКАЛНО НЕВРЕМЕ

Во овие пладневни часови во западните и источните предели локално запозна да се развива нестабилна облачност која е проследена со пороен дожд, грмежи и засилен ветер.

Понатаму во попладневните и во вечерните часови атмосферата значително ќе се дестабилизира и на многу места ќе биде нестабилно облачно со пороен дождм грмежи и засилен ветер. Локално ќе има услови за ИНТЕНЗИВНИ атмосферски процеси кој ќе бидат застапени во форма на НЕВРЕМЕ со интензивен пороен дожд, засилен ветер, силни електрични празнења и град.

Максималната температура на воздухот ќе се искачи во интервалот од 21 до 28 степени.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Во случај на појава на силни електрични празнења да не се претстојува на отворен простор и под осамени дрвја и да се избегнува разговор на мобилен телефон додека траат електричните празнења додека овчарите да си ги заштитат своите стада.

Следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

ЦЕЛ БАЛКАН ПОД МЕТЕОАЛАРМ – НЕВРЕМЕ!

Буквално целиот Балкански Полуостров од утре (23.05.2017) ќе биде под МЕТЕОАЛАРМ односно под ЖОЛТА АЛЕРТНА ФАЗА а тоа се попдразбира како ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ поради изразената нестабилност која се очекува на многу места на Балканот и тоа поради влијанито на циклонската активност која се очекува. Од појави ќе има поројни дождови, силни грмежи, засилчен ветер и град.

Сето ова ќе предизвика локално и ГОЛЕМО количество на воден талог.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА ЦЕЛ БАЛКАНСКИ ПОЛУОСТРОВ: 

Во случај на појава на силни електрични празнења да не се претстојува на отворен простор и под осамени дрвја и да се избегнува разговор на мобилен телефон додека траат електричните празнења додека овчарите да си ги заштитат своите стада.

За нови и детални информации следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

МЕТЕОАЛАРМ: СЛЕДУВА ПОГОЛЕМА НЕСТАБИЛНОСТ КОЈА МОЖЕ ДА ДОНЕСЕ ЛОКАЛНО НЕВРЕМЕ

За утрешниот ден (23.05.2017) за нашата држава е приклучен МЕТЕОАЛАРМОТ, односно територијата на Македонија ќе се наоѓа под ЖОЛТА АЛЕРТНА ФАЗА поради очекуваната нестабилност и честите врнежи и грмежи но и порад можноста за појавата на локално НЕВРЕМЕ.

Еве ја и прогнозата за утрешниот ден (вторник):

Во текот на утрешниот ден (23.05.2017) територијата на Македонија ќе биде под влијание на влажна и нестабилна воздушна маса која ќе услови да имаме во утринските часови сончево време со умерена облачност додека околу пладне и попладне на многу места ќе има развој на нестабилна облачност проследена со пороен дожд, грмежи и засилен ветер. Локално процесите можно е да бидат ПОИНТЕНЗИВНИ и во форма на НЕВРЕМЕ проследено со интензивен пороен дожд, засилен ветер, силни електрични празнења и град.

Максималната температура на воздухот ќе се искачи во интервалот од 20 до 28 степени.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Во случај на појава на силни електрични празнења да не се претстојува на отворен простор и под осамени дрвја и да се избегнува разговор на мобилен телефон додека траат електричните празнења додека овчарите да си ги заштитат своите стада.

За нови и детални информации следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

ДЕНОТ ВТОРНИК НИ НОСИ ЗНАЧИТЕЛНО ПОНЕСТАБИЛНА АТМОСФЕРА

Во текот на утрешниот ден (23.05.2017) територијата на Македонија ќе биде под влијание на влажна и нестабилна воздушна маса која ќе услови да имаме во утринските часови сончево време со умерена облачност додека околу пладне и попладне на многу места ќе има развој на нестабилна облачност проследена со пороен дожд, грмежи и засилен ветер. Локално процесите можно е да бидат ПОИНТЕНЗИВНИ и во форма на НЕВРЕМЕ проследено со интензивен пороен дожд, засилен ветер, силни електрични празнења и град.

Максималната температура на воздухот ќе се искачи во интервалот од 20 до 28 степени.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Во случај на појава на силни електрични празнења да не се претстојува на отворен простор и под осамени дрвја и да се избегнува разговор на мобилен телефон додека траат електричните празнења додека овчарите да си ги заштитат своите стада.

За нови и детални информации следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ