МУ ДОАЃА СЕЗОНАТА НА НАЈОПАСНИОТ ОБЛАК ВО АТМОСФЕРАТА (КУМУЛОНИМБУС) ДОЗНАЈТЕ СЕ ЗА НЕГО!

Кумулонимбусот е олуен и конвективен (вертикален) облак кој се развива во летниот период од годината кога атмосферата е многу нестабилна, овој облак се развива некаде од 500 па се до 10 000 метри. Со себе носи поројни врнежи од дожд, силни грмежи како и силни ветришта и секако и град. Исто така овој облак многу често може да предизвика и формирање на Торнада.

На следната фотографија можете да погледнете како изгледа овој олуен облак:

Овој олуен облак е толку моќен што дури често знае да направи и метеоријални штети како и да предизвика поплави. Понекогаш знае да прерасне и во Суперќелија.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

Почитувани граѓани и сограѓани одсега па натаму преку најшиот најголем метеоролошки медиум во Македонија можете да ја рекламирате вашата фирма. За подетални информации контактирајте ме на мојот официјален фејсбук профил. СЛАВЧО ПОПОСКИ.