РАНА НАЈАВА: НОВИ ВРНЕЖИ ДОАЃААТ ВО МАКЕДОНИЈА!

Територијата на нашата држава и понатаму ќе остане под влијание на циклонска активност која ќе услови многу нестабилно време.

Утре (понеделник) ќе има повремени локални врнежи од дожд кој ќе се интензивираат вечерта и во текот на ноќта кон вотник и поинтезивни ќе бидат на запад и на исток од државава додека снег ќе паѓа само на највисоките планински места од државава.

Максималните дневни температури на воздухот ќе се искачуваат во интервалот од 8 до 13 степени.

НАПОМЕНА: И понатаму ќе продолжи забрзаното топење на снежната покривка ширум државава.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

Почитувани граѓани и сограѓани одсега па натаму преку најшиот најголем метеоролошки медиум во Македонија можете да ја рекламирате вашата фирма. За подетални информации контактирајте ме на мојот официјален фејсбук профил. СЛАВЧО ПОПОСКИ.

НАУКАТА НА ДЛАНКА: КАКО НАСТАНА ПОЛАРНИОТ ВРТЛОГ ВО ЕВРОПА КОЈ ОДЗЕМА МНОГУ ЧОВЕЧКИ ЖИВОТИ? АНАЛИЗА

Почитувани сите знаеме што се случи на самиот крај од месец февруари и на самиот почеток на новиот месец во кој влеговме поточно месец март.

Буквално цел Европски Континент како и цел Балкански Полуостров беше погоден од поларен вртлог кој се спушти од Арктикот и токму овој вртлог го нарековме ЧУДОВИШТЕ ОД ВРТЛОГ и истиот одзема дури преку 20 човечки животи.

Сепак научно да кажеме и објасниме на сите вас како настана токму овој поларен втрлог: Над северниот Пол и Арктикот се стационира многу висок воздушен притисок и истиот добре и до северна и североисточна Европа, сепак овој антициклон над Арктикот и Северниот Пол услови невообичаено високи температури на воздухот што доведе и до топење на мразот во овие краишта.

Овој антициклонален блок слободно услови поларниот вртлог кој се наоѓаше над Арктикот да слезе јужни и буквално д аја зафати цела Европа и цел Балкански Полуостров.

На Балканот овој вртлог услови формирање на циклонска активност и тоа поточно некаде над Италија и над Јадранот па ова доведе и до интензивни снежни врнежи па така делови од истиот беа одсечени од светот и блокирани.

Да напоменеме дека оваа ситуација е и сосема нормална понекогаш Арктикот да биде потопол од Европа и од Балканот но малку е невообичаено што токму тоа се случи на самиот крај на фебруар и почетокот на март.

Уште да напоменеме дека во исто време над Атлантикот се формираше силен циклонски систе кој дополнителго го услови спуштањето на поларниот вртлог од Арктикот кон Европа и кон Балканот.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

Почитувани граѓани и сограѓани одсега па натаму преку најшиот најголем метеоролошки медиум во Македонија можете да ја рекламирате вашата фирма. За подетални информации контактирајте ме на мојот официјален фејсбук профил. СЛАВЧО ПОПОСКИ.

ОД ПОЛАРЕН СТУД И ТЕМПЕРАТУРИ ОД -20°C НА ВИСТИНСКО ПРОЛЕТНИ 20°C (АНАЛИЗА)

Почитувани граѓани во изминатиот период имавме навистина многу ниски температури на воздухот (невообичаено за овој период од годината) и истите беа пониски од просечните дури за околу 12°C.

На самиот почеток од овој месец започна и климатолошката пролет која беше заменета со поларна зима, токму во четвртокот на 1ви март утрото во Берово се измерени речиси -20°C.

За многу краток временски период имаме сосема друга временска слика, поточно овој викенд кој полека изминува имаме вистинско рано – пролетни температури на воздухот па така денес (недела) во Гевгелија се измерени дури 20°C.

Кога ќе погледнеме на крај разликата е дури 40°C гледано по температурите во рок од неколку дена.

Сето ова е поради влијаниете на многу поотоплата воздушна маса која продира од југозападните географски широчини.

Секако сето ова влијае МНОГУ ЛОШО врз метеопатите и хронично болните лица.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

Почитувани граѓани и сограѓани одсега па натаму преку најшиот најголем метеоролошки медиум во Македонија можете да ја рекламирате вашата фирма. За подетални информации контактирајте ме на мојот официјален фејсбук профил. СЛАВЧО ПОПОСКИ.