НА АРКТИКОТ ПРОЛЕТ – ВО МАКЕДОНИЈА ПОЛАРНА ЗИМА, ИЗМЕРЕНИ РЕЧИСИ -20°C

Додека на Арктикот владее вистинска пролет и се топи Арктичкиот мраз буквално во цела Европа, цел Балкански Полуостров и во Македонија владее поларна зима како и екстремно ниски температури на воздухот, невообичаени за овој дел од годината.

Денес (01.03.2018) е почеток на климатолошката пролет која е заменета со поларна зима.

Ова утро е дефинитивно најстуденото утро оваа зима па така температурите низ низините се спуштија речиси до -20 степени и тоа во Берово каде се измерени -19 степени додека на високите места и планини температурите на воздухот се уште пониски.

Сепак по сето ова следува затоплување и тоа доцна попладнево и вечерва па така поради топлиот воздух во горниот слој од Атмосферата и ладниот во долниот од истата локално ќе врне замрзнат дожд кој директно со допир на тлото ќе замрзнува на истото па така на граѓаните ги советуваме да бидат крајно претпазливи и секако оние кој управуваат со автомобили за да не дојде до некоја несакана ситуација.

Во продоение погледнете ги измерените температури низ градовите на државава ова утро:

Minimum temperature in 24h. 03/01/2018 at 06:00 UTC
(18 of 18 stations)
1 Berovo (Macedonia, The Republic of) -18.5 °C
2 Skopje-Petrovec (Macedonia, The Republic of) -14.9 °C
3 Kriva Palanka (Macedonia, The Republic of) -14.6 °C
4 Gjuriste-Pgc (Macedonia, The Republic of) -12.6 °C
5 Lazaropole (Macedonia, The Republic of) -12.5 °C
6 Pozarane-Pgc (Macedonia, The Republic of) -11.7 °C
7 Skopje-Zajceprid (Macedonia, The Republic of) -11.1 °C
8 Tetovo (Macedonia, The Republic of) -11.0 °C
9 Vinica-Pgc (Macedonia, The Republic of) -11.0 °C
10 Stip (Macedonia, The Republic of) -10.4 °C
11 Topolcani-Pgc (Macedonia, The Republic of) -10.0 °C
12 Strumica (Macedonia, The Republic of) -8.4 °C
13 Demir Kapija (Macedonia, The Republic of) -8.2 °C
14 Prilep (Macedonia, The Republic of) -8.2 °C
15 Ohrid (Macedonia, The Republic of) -7.5 °C
16 Pretor-Pgc (Macedonia, The Republic of) -7.5 °C
17 Bitola (Macedonia, The Republic of) -7.1 °C
18 Gevgelija (Macedonia, The Republic of) -5.4 °C

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

Почитувани граѓани и сограѓани одсега па натаму преку најшиот најголем метеоролошки медиум во Македонија можете да ја рекламирате вашата фирма. За подетални информации контактирајте ме на мојот официјален фејсбук профил. СЛАВЧО ПОПОСКИ.