ВАЖНИ ИНФОРМАЦИИ – НАВРЕМЕНО ДА СЕ ИНФОРМИРАМЕ И ЗАШТИТИМЕ ОД ВРЕМЕНСКИ НЕПРИЛИКИ

Почитувани граѓани сите знаеме што се случи ноќта неделата кон понеделникот кога во несреќен случај кај планината Ниџе поради големото снежно невремеивотот го загубија два премлади човечки животи. Затоа јас самоволно решив да ве информирам како навремено да се заштити ме од вакви временски неприлики.

1 Најважно е најпрвин да се информираме какво време не очекува за време додека претстојуваме на одредено место или скијачки центар.

2 Редовно д аги следиме метеоролошките информации дури и од планина затоа што времето често знае да изненади во последен момент.

3 Да бидеме крајно претпазливи додека патуваме и тоа особено во случај на вакво време кога има многу снег на планинските превои и скијачките центри поради што можна е и голомразица која дополнително би ја влошила состојбата на патиштата.

4 Во случај на интензивни снежни врнежи ЗАДОЛЖИТЕЛНО е да се претстојува во викендичките и да не се излегува на прошетки.

5 Во случај на невреме а сеуште не сме тргнале на пат низ планините во никој случај тоа да не сме го направиле со цел да не дојде до несакана ситуација и да го доложиме патувањето и претстојот на планините или на скијачките центри.

Почитувани овие ви се најкорисните совети кој ЗАДОЛЖИТЕЛНО мора да ги практикуват едодека претстојувате на планина и или на скијачките центри.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.