СНЕЖНА БУРА НА ВЕКОТ – МОСКВА ПОГОДЕНА ОД АРКТИЧКА ИНВЕРЗИЈА! АНАЛИЗИРАЊЕ НА МЕТЕОРОЛОГОТ ПОПОСКИ

Во изминатиот период во Москва падна ОГРОМНА количина на снег која е невидана во изминативе 100тина години. Токму ова е поради ГОЛЕМОТО СНЕЖНО НЕВРЕМЕ која ја погоди оваа престолнина.

Ова се нарекува Арктичка инверзија, што значи ова и како дојде до ова огромно снежно невреме?! Од Арктикот кон Москва се спушти поларен воздух и истиот се судри со многу потопол воздух од југ кој се наоѓаше над овој град по што дојде до формирање на силен циклонски систем додека истовремено од Медитеранот кон овој град се движеа уште два помали циклонски системи.

Сето ова услови интензивни снежни врнежи па така за само 24 часа во Москва падна месечно количество на снег.

Снегот услови затворање на авионскиот сообраќај.

Во следните денови снегот во Москва ќе престане но ќе продолжат поларните температури на воздухот.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ .