МЕТЕОРОЛОГОТ ПОПОСКИ НЕ ДАВА НАДЕЖ ЗА ЗИМА: ДО КРАЈОТ НА ОВОЈ МЕСЕЦ НАТПРОСЕЧНО ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ!

Почитувани граѓани по студениот бран кој услови и ќе условува уште следните два дена во утринските часови најниски температури на воздухот оваа зима ќе следи постепен пораст како на утринските така и на дневните температури на воздухот и тоа поради продор на потопла воздушна маса која ќе биде со потекло нормално од јужните географски широчини.

До крајот на овој месец некоја битна промена на временската состојба кај нас нема да има што значи ќе продолжи претежно стабилното и суво време без никакви врнежи барем така укажуваат последните анализи кој ние ги направивме денес (среда).

Сепак поради температурната инверзија која веќе е споменавме во следните неколку дена во претпладневните и ноќните часови по котлините ќе услови појава на магла и ниска облачност а во текот на денот и заматена атмосфера. Веќе многу добро објазнавме зошто ќе се случува токму овој природен феномен или пак појава.

Заклучокот на сето ова укажува на тоа дека до самиот крај на овој месец температурите ќе бидат во пораст и истит еќе бидат над просекот за овој зимски период од годината што значи барем засега не надевајте се на никаква зима или пак на снежни врнежи.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

МЕТЕОРОЛОШКАТА НАУКА НА ДЛАНКА: ПОГЛЕДНЕТЕ ШТО ЌЕ ПРЕДИЗВИКА ТЕМПЕРАТУРНАТА ИНВЕРЗИЈА СЛЕДНИТЕ ДЕНОВИ

Почитувани граѓани во текот на следните неколку денови поради ведрото време, релативно тивкото време како и релативно високата влажност во воздухот и тоа особено во ноќните и раните утрински часови ќе се јави феноменот Температурна Инверзија која настанува со значителното ладење на тлото но и поради ведрите ноќи како и поради ииспарувањата на реките и езерата.

Токму поради ова во текот на следните неколку денови по котлините особено во текот на претпладневните часови ќе има појава на магла и ниска облачност а по расчистувањето на истата покрај ведрината ќе се појави и заматеност во атмосферата што е токму поради температурната инверзија.

Исто така оваа инверзија може да настане иисо зголемување на температурата на високите слоеви од атмосферата.

Се советуваат сите возачи во случај на појава на магла во ноќните, утринските и претпладневните часови истите да бидат крајно претпазливи како се движат со истите со цел да не дојде до некој несакани последици.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

ДЕТАЛНА АНАЛИЗА: ПОГЛЕДНЕТЕ ШТО НЕ ЧЕКА ВО СЛЕДНИТЕ ДВА ДЕНА (ВО ПОГЛЕД НА ТЕМПЕРАТУРИТЕ)

Под влијание на студената воздушна маса која ја зафати нашата држава во текот на изминатите неколку дена истата и во следните два дена ќе услови МНОГУ НИСКИ УТРИНСКИ температури на воздухот кој насекаде ќе се спуштаат во негатива и истите ќе се спуштаат во интервалот од -11 до -1 степен додека на високите планини особено на запад и на северозапад минималните температури на воздухот ќе се спуштаат до околу -15 степени.

И покрај овој студен бран овие очекувани температури на воздухот иако многу ниски сепак истите се многу повисоки за разлика од оние кои ги имавме минатата зима кога беа екстремно ниски.

Во текот на следниот период максималните дневни температури на воздухот ќе бидат во постепен пораст а исто така ќе продолжи и стабилното и суво време.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ