ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА ВО ПОРТОКАЛОВО – МНОГУ ОПАСЕН ТРОПСКИ БРАН!

Поради ЕКСТРЕМНО ТОПЛИОТ Африкански бран Македонија влегува во ПОРТОКАЛОВА ПРЕДУПРЕДУВАЧКА ФАЗА. Ќе продолжи стабилното, сончево и ЕКСТРЕМНО ТОПЛО ВРЕМЕ.

Според моменталните достапни информации од понеделник ќе има услови во попладневните часови за изолирана нестабилност додека максимумот на температурите и понатаму ќе се искачува во интервалот од 35 до 42 степени (овие температури се мерат под сенка додека на сонце истите се многу повисоки и тоа некаде околу па дури и над 55 степени).

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Доколку не морате во најтоплиот дел од денот не излегувајте на сонце и пиејте многу течности но доколку излезете со себе да си понесете заштитна опрема односко капа и наочари за сонце.

Старите, изнемоштените и бремените жени во никој случај да не излегуваат на сонце во текот на денот.

За нови и детални информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

ПОКРАЈ ЕКСТРЕМНАТА ТОПЛИНА СЛЕДУВА И ТРАНСПОРТ НА ПРАШИНА И ПЕСОК ОД САХАРА!

Освен екстремно топлиот Африкански бран транспортот на прашина и песок од Сахара кој се очекува но и поголемата влажност во воздухот која ќе ја имаме во ноќните часови дополнително ќе ја влоши ситуацијата околу оваа настаната ситуација.

Токму поради ова ќе има појава на спарина особено во ноќните часови но и потешкотии кај граѓаните и проблеми со спиењето поради екстремната топлина и спарина која веќе е споменавме.

Според најновите анализи со кој располагаме екстремно топлиот Африкански бран ќе се задржи уште околу една недела.

За нови и детални информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

ВОНРЕДНО: ЕКСТРЕМНО ТОПЛИОТ БРАН ВО МАКЕДОНИЈА Е ОПАСЕН ПО ЖИВОТ!

Почитувани граѓани се работи за ЕКСТРЕМНО ТОПОЛ бран со ЕКСТРЕМНО ВИСОКИ температури на воздухот кој насекаде ќе се искачуваат над 35 степени додека понекаде и над 40 степени, во централните и во југоисточните предели истите ќе се искачат дури до близу 45 степени.

Веќе напоменавме дека се работи за температури кои се мерат под сенка а на сонце истите се многу повисоки поточно се искачуваат дури до околу па и над 55 степени што е многу опасно за здравјето на луѓето. Дефинитивно се работи за топол бран кој е опасен по животот на граѓаните па затоа истите се советуваат во најтоплиот дел од денот да не излегуваат или пак доколку излегуваат со себе да си понесат заштитна опрема односно капа и наочари за сонце.

Старите и изнемоштени лица во никој случај да не излегуваат надвор во најтоплиот период од денот. Исто така граѓаните се советуваат да примаат многу течности и да се освежуваат.

Да кажеме дека се работи за долготраен ЕКСТРЕМНО ТОПОЛ Африкански бран кој ќе с езадржи до самиот крај на оваа но и во почетокот на наредната недела.

За нови и детални информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

СИТЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА: ПОГЛЕДНЕТЕ ЗОШТО ИМАМЕ *КРВАВА МЕСЕЧИНА*!

Почитувани граѓани сите се запрашувате зошто овие денови месечината има крвава боја па еве за вас едно струшно објаснување: До Крвава Месечина доаѓа кога ќе дојде до продор на екстремно топол бран како што сме сега ние и секако за време на летните тропски ноќи, во текот на денот сончевото зрачење е ЕКСТРЕМНО со УВ ИНДЕКС до околу (10). Исто така во текот на ноќите за време на екстемно топлиот бран имаме нешто повисока релативна влажност во воздухот.

Мора да напоменеме дека веќе е започнат транспорт на прашина и песок од Сахара и се на се токму ова влијае на Крвавата Месечина.

За жал некои за да направат паника околу ова изјавуваат дека доаѓа крај на светот што нема никаква врска и навистина е многу смешно.

За нови и детални информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

МАКЕДОНИЈА ДА СЕ ПОДГОТВИ ЗА ДОЛГОТРАЕН ЕКТРЕМНО ТОПОЛ БРАН! ТЕМПЕРАТУРИТЕ ЌЕ ОДАТ ДО БЛИЗУ 45°C!

До крајот на оваа но и на почетокот на следната недела територијата на Македонија ќе биде под влијание на ЕКСТРЕМНО ТОПОЛ воздух кој струи од северните предели на Африка кон нашата територија и истиот ќе услови да имаме сончево и ЕКСТРЕМНО ТОПЛО време со мала до умерена локална облачност и со слаб до умерен ветер од променлив правец.

Температурите на воздухот кој се очекуваат за време на овој долготраен екстремно топол Африкански бран ќе се искачуваат насекаде над 35 степени односно истите ќе се движат во интервалот од 35 до 42 степени додека во централните и во југоисточните предели но и во Скопско температурите се очекува да се искачат дури до околу 45 степени.

Мора да напоменеме дека овие температури се мерат под сенка додека на сонце истите се многу повисоки па така на сонце во најтоплите региони не се исклучува можноста температурите на сонце да се искачуваат дури до околу па и над 55 степени.

УВ ИНДЕКСОТ ќе има МНОГУ ВИСОКА вредност и ќе изнесува околу 10.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Поради оваа настаната ситуација граѓаните се советуваат да не излегуваат на сонце во најтоплиот период од денот, доколку излезат задолжително со себе да си понесуваат капа и очила за сонце и да примаат многу течности.

Старите и изнемоштени лиза ЗАДОЛЖИТЕЛНО да останат во своите домови.

За нови и детални информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

 

ЦЕЛИОТ РЕГИОН ВО ЦРВЕНО – МАКЕДОНИЈА ДА СЕ ПОДГОТВИ!

Под влијание на изразениот Африкански бран кој го зафати целиот Балкански Полупстров целиот регион влегува во црвено што значи температурите на воздухот на многу места ќе с еискачиваат над 40 степени (веќе знаете дека се работи з атемператури кој се мерат под сенка додека на сонце истите се многу повисоки).

Овој изразен Африкански бран ќе се задржи до самиот крај на оваа и почетокот на следната недела што значи иситот како што веќе најавивме ќе биде долготраен.

Детални информации з аМакедонија следуваа тво текот на денот.

За нови и детални информации следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ