ЕКСКЛУЗИВНО: БУДЕЊЕТО НА ПРОЛЕТТА ВО МАКЕДОНИЈА ЗАПОЧНА (ФОТО)

Будење на пролетта во Македонија е веќе започнато, топлото време со натпросечни температури на воздухот овие денови кои владеат во државава но и во поголемиот дел од изминатиот месец (февруари) предизвикаа будење на природата (односно расцутување на цвеќињата но и на овошките).

Инаку Пролет — едно од четирите умерени годишни времиња. Пролетта го означува преминот од зима во лето. Нејзините денови се долги околу 12 часа со растечка дневна должина, и настануваат некаде пред рамноденица. Едногодишните растенија цветаат во пролетта. Во северната полутопка, празниците како Велигден и Ден на планетата Земја се случуваат во пролет, која трае од мај до јуни.

Во јужната полутопка, празниците како Рош ашана и Јом кипур се случуваат во пролет, која трае од септември до декември. Исто така, сезоната на тропски циклони започнува за време на доцна пролет во двете полутопки, иако е поретка во северниот Атлантски океан отколку во басените на другите океани.

Фотографиите се сегашни направени во Македонија. За детални информации околу временската состојба за тоа што не очекува натаму секако следете го овој метеоролошки медиум но и официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.